Fra furuskog til potetåker

Fra furuskog til potetåker

Siden 2018 har gårdsdriften satset stort på rotgrønnsaker, i tillegg til potet- og industrigrønnsaker fra tidligere.

«Å kjøre traktor er frihetsfølelsen min»

Sønnen til Leiv, Johannes Utne, er klar for å ta over gårdsdrifta. Han er utdannet elektriker og elektroingeniør, har et år med agronomi fra Tomb VGS og jobber til vanlig hos Nexans i Halden med sjøkabelproduksjon.

 -Jeg har jobbet på gården siden jeg var ung, og har fått ulike oppgaver etter hvert, med alder og erfaring.         Nå bruker jeg flexitid, avspasering, fritid og ferier for å bidra på gården, og det trives jeg med. Når jeg               kjører traktor er det frihetsfølelsen min, sier Johannes Utne.

Avhengig av vanning 

Skal man lykkes med potet på den sandholdige siltjorda langs Glomma, er man avhengig av vanning. Skulle vanninga foregått ved hjelp av ordinære vanningsvogner, hadde Even trengt fem-seks stykker bare for dette jordet. Planteprodusentene bestemte seg derfor raskt for at en stor vanningsbom ville være det mest praktiske. De tok kontakt med en av våre eksperter på vanningsutstyr, Rolf Gjølstad, for å be om råd.

Kompetanse og oppfølging

Vi har mange vanningsvogner fra Bauer og har derfor hatt god kontakt med Rolf opp gjennom årene. Vi vet at han følger opp ordentlig og at han forstår at utstyret må fungere i sesongen. Da noe var galt med bommen tidligere i år ringte vi han klokka ti fredag kveld. Lørdag morgen klokka ni stod han på tunet for å bidra til å løse problemet. Slik service betyr mye mer enn hvilket merke som står på produktene, sier Even. Familien er lojale kunder hos Felleskjøpet av samme årsak. De har seks John Deere-traktorer og godt forhold til verkstedene på Flisa og på Hamar.  

 

 

258 meters vanningsbredde 

Vanningsbommen som i dag sørger for vann på nybrottsfeltet, er 228 meter bred over fire spenn. På den ene siden er det et nesten 30 meter langt overheng, samt en vanningskanon på enden, slik at total vanningsbredde er 288 meter. Langs hele bommen sitter dyser med 360 graders spredning. Hver 180.meter står en hydrant som bommen kobles til. Hvor lang tid bommen bruker på å bevege seg mellom to hydranter avhenger av hvor mye vann den er blitt programmert til å gi. Ved å sende tekstmelding til vanningsanlegget kan det startes og stoppes, samt at man kan bestemme hvor mye vann som skal gis på hver overfart.  

Bommen beveger seg litt som en slange. Først beveger den ene delen seg noen centimeter, så følger de andre etter. Hele bommen flytter seg ikke samtidig, forklarer Gjølstad. Bøndene gir vann tilsvarende 25 millimeter nedbør omtrent hver femte dag. Kommer vann på naturligvis, tilpasses vanningsregimet etter nedbøren.  

 

Med så stor drift som vi har, er vi helt avhengige av at utstyret fungerer. Vi har faste serviceintervaller og bytter vanligvis ut traktorene når de har gått rundt 5000 timer, for vi har ikke tid til å træle. Det vil uansett skje uforutsette hendelser i løpet av en sesong og da er gode mekanikere helt nødvendige, sier den unge bonden.  

Ubegrenset vanntilgang 

Vannet til anlegget kommer fra Glomma. Omtrent ti meter fra elvebredden står en isolert container med lys og varme. I denne sitter en 55 kilowatts elektrisk motor og en Grundfos-pumpe med kapasitet til å pumpe 16 800 liter vann i timen. Vannet pumpes inn via en flåte som er forankra i land, men som henter vann ti-tolv meter ute i elva. Vannet suges opp via et rør på 25 centimeter i diameter. 2800 meter med slange av svart hardplast er gravd ned for å transportere vannet fra elvebredden til åkeren. Selve vanningsbommen har en tresylindret dieselmotor fra Kohler som er koblet til en generator som produserer 400 Volt strøm. Dette sørger for strøm til alle elektriske motorer som sørger for fremdrift av vanningsbommen. 

Det er travelt å være planteprodusent og mye å drive med i sesongen. Jordene lengst fra gården ligger én mil unna gården, så det en god del kjøring etter veien. Det er mye vi ikke rår over, men det er godt å vite at kornet og potetene får det vannet de trenger uansett hvordan klimaet er i vekstsesongen, sier Even.  

Mangfold i åkeren 

 

Silkebækken gård har eget pakkeri og leverer både til Ferskvarehuset (Coop) og NorFresh (Bunnpris). Bøndene dyrker et mangfold av sorter og har i år både Innovator, Mandel, Nansen, Asterix, Folva, Hassel og Anouk.  



Search engine powered by ElasticSuite