Gjødselseparator løste problemene

Gjødselseparator løste problemene

Siden 2018 har gårdsdriften satset stort på rotgrønnsaker, i tillegg til potet- og industrigrønnsaker fra tidligere.

«Å kjøre traktor er frihetsfølelsen min»

Sønnen til Leiv, Johannes Utne, er klar for å ta over gårdsdrifta. Han er utdannet elektriker og elektroingeniør, har et år med agronomi fra Tomb VGS og jobber til vanlig hos Nexans i Halden med sjøkabelproduksjon.

 -Jeg har jobbet på gården siden jeg var ung, og har fått ulike oppgaver etter hvert, med alder og erfaring.         Nå bruker jeg flexitid, avspasering, fritid og ferier for å bidra på gården, og det trives jeg med. Når jeg               kjører traktor er det frihetsfølelsen min, sier Johannes Utne.

Tjukk konsistens 


Baksiden av medaljen er imidlertid at halmen og flisa som skaper trivsel og god velferd hos grisene, skaper hodebry når møkka skal håndteres og spres.

Før vi skaffa oss separator, brukte vi utrolig mye tid og diesel på å få rørt opp møkka.

 
Uansett hvor mye vi rørte, var konsistensen så tjukk at gjødsla bare kunne brukes om våren eller om høsten. Nå som vi har gjødselseparator separerer den det tørre og den bløte fraksjonen, og vi kan gjødsle i voksende åker. Det betyr mindre arbeidspress i våronna, bedre utnyttelse av næringsstoffene og bedre fordeling av gjødsla på alle skiftene. Når alt måtte spres vår og høst, ble det til at vi spredde mye gjødsel på skiftene rundt gården og lite på skiftene lenger vekk, sier Sigbjørn.  

 

Separator i stedet for større kjeller 


Fordi så mye strø og halm havnet i gjødselkjelleren, begynte Emmerhoff å få et plassproblem. I stedet for å utvide lagerkapasiteten, bestemte de seg imidlertid for å investere i separator. De har gjødselkjeller under fødeavdelingen, men i forbindelse med at de gikk til innkjøp av separator, bygde de også en buffertank. Gjødselen fra fødeavdelingen overføres til buffertanken, før den tørre og den bløte delen separeres. Mens den tørre fraksjonen samles opp på en betongplatting, overføres den bløte fraksjonen til gjødselkjelleren under smågrisavdelingen. I dag går gjødslen fra smågrisavdelingen direkte i samme kjelleren, men dette skal endres i framtiden.  

Vi holder på å utvide smågrisavdelingen. Når denne er ferdig, får vi en buffertank her også. Da separeres all gjødsel før den havner i møkkakjelleren. Det vil gjøre livet vårt blir betydelig enklere, sier Sigbjørn.

Sparer diesel og miljø

Han ser fram til å slippe å bruke så mye tid og diesel på omrøring av svært tjukk møkk.  

Grisemøkka er tung og bunnfeller, mens strø og halm legger seg som en hinne på toppen. Vi brukte store mengder diesel for å få rørt opp møkka slik at den kunne pumpes over i tankvogna. Kumøkk kan røres opp og spres i løpet av uka, mens grisemøkka bunnfaller i løpet av fem minutter. Du går ikke på do hvis du har rørt opp kjelleren, for å si det sånn, sier gårdbrukeren.Han dyrker korn og oljevekster på 1150 dekar fordelt på flere gårder. Jordene som ligger lengst unna gården ligger åtte kilometer unna fjøset.  

Du går ikke på do hvis du har rørt opp kjelleren, for å si det sånn.

Det er sjelden vi kjører møkk til skiftene som ligger lengst unna, for når vi kommer fram har møkka bunnfalt. Det ble litt bedre da vi satte inn en hydraulisk rører i tankvogna, men heller ikke dette var nok.

Sparer både tid og lagerplass 

Ifølge Sigbjørn har den useparerte møkka et tørrstoffinnhold på mellom seks og ti prosent. Etter at møkka har gått gjennom separatoren, har den bløte fraksjonen et tørrstoffinnhold på et par prosent, mens den tørre fraksjonen har et tørrstoffinnhold på 25 prosent.  

Når vi får tatt ut den tørre fraksjonen, sparer vi også lagerplass. Den tørre fraksjonen kan helt lovlig lagres ute. Etter ett års tid, kan den spres på jordet med tørrgjødselvogn. Da er sagflisen brutt ned og volumet halvert, forteller Sigbjørn.  

 

Nitrogenet blir igjen 

 

Separatoren fra Bauer har Emmerhoff kjøpt fra oss i Grønt Maskin. Produktansvarlig for gjødselutstyr hos oss er Rolf Gjølstad, og han sier at en separator gjør det lettere å utnytte næringsstoffene i gjødselen optimalt, samtidig som den løser et problem stadig flere svineprodusenter opplever. 

Hovedårsaken til at folk kjøper separator, er at de har problemer med å få rørt opp gjødselen. Bieffekten er bedre utnyttelse av næringsstoffene. Nitrogenet blir stort sett igjen iden bløte fraksjonen, mens fosfor og kalium blir igjen i den tørre fraksjonen.

Mange husdyrbønder har fosforoverskudd i nærheten av fjøset og fosforunderskudd på jordene lenger fra gården. Ved å spre den tørre fraksjonen på jordene lengst fra gården, unngår man fosforoverskudd nært fjøset, samtidig som den tørre fraksjonen fungerer som verdifull jordforbedring på mer fosforfattige skifter.

Den bløte delen av gjødselen har en konsistens som gjør at den enkelt kan spres i vekstsesongen. Spredning i vekstsesongen frigir tid i de mest hektiske periodene, samtidig som plantene kan utnytte næringsstoffene bedre, forklarer Gjølstad.  

Forbilledlig logistikk 


Rolf mener at Rakkestad-bøndenes gjødsel-logistikk er forbilledlig. Sigbjørn Emmerhoff er både automasjonstekniker og elektriker, så han har installert separatoren selv. Ved å sette separatoren på et tårn med en betongplatting under, kan store mengder gjødsel separeres før den tørre fraksjonen må kjøres vekk fra plattingen. Bøndene bare trykker på en knapp, så separeres tørt og vått og de ulike fraksjonene ender opp der de skal.  

Det er ikke alle steder det ligger til rette for bruk av separator, men her har de virkelig fått det til og bygget en god løsning, sier Rolf.  

Framtidsrettet løsning 


Etter at de har investert i separator frykter familien Emmerhoff verken den nye gjødselforskriften eller andre krav fra myndighetene.  

Det er sannsynlig at norsk landbruk vil få strengere krav til lagerkapasitet og strengere restriksjoner på fosfor-gjødsling. Økt krav om strø og rotemateriale kommer sikkert også.

- Med separator står bøndene godt rustet til å møte slike krav, sier Rolf.



Search engine powered by ElasticSuite